ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τι πραγματικά είναι η γιόγκα;

By  | 

Η γιόγκα είναι βασικά ένα σύστημα αναπνοής και διαλογισμού.

Στη γιόγκα όλα ξεκινούν με την εισπνοή και ολοκληρώνονται με την εκπνοή. Είτε είμαστε ακίνητοι σε στάσεις είτε κινούμαστε μεταξύ αυτών η προτεραιότητα είναι η μακριά και βαθιά αναπνοή.

Τα στυλ της είναι πολλά και διαφέρουν σημαντικά. Από την πρακτική της γιόγκα νίντρα (μαλακή) στην αστάγκα γιόγκα (δυναμική).

Υoga nidra

Έχει δημιουργηθεί από τον Swami Satyanada Saraswati και είναι μια συστηματική μέθοδος που επιφέρει χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια τεχνική όπου το άτομο που την επιτελεί μαθαίνει να χαλαρώνει 100% συνειδητά και με όλο του το “είναι”. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια κατάσταση δυναμικού ύπνου. Ο όρος yoga nidra αποτελείται από δύο λέξεις, τη yoga που σημαίνει ένωση/επίγνωση και τη λέξη nidra  που σημαίνει ύπνος.

Ashtanga yoga

Ο όρος αυτός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη που συμφωνούν με την παραδοσιακή τεχνική. Η Ashtanga Vinyasa Yoga γεννήθηκε από τον Sri Pattabhi Jois και διδάσκεται ακόμη και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο Mysore στη Νότια Ινδία.

Η γιόγκα νακαλύφθηκε πριν 5000 χρόνια στην Ινδία και φτάνει μέχρι τους καιρούς με αργή και σταθερή εξέλιξη μέσα από την ανατομία που πρόσθεσε στις έρευνες ο δυτικός κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Οι δυο πρώτοι στόχοι είναι η ενδυνάμωση και η ευελιξία που οδηγούν στην ευεξία. Είναι ουσιαστικά μια φιλοσοφία που καταλήγει στην ευθυγράμμιση του σώματος, πνεύματος και ψυχής.

Μέσω αυτής, γυμνάζαται το σώμα με τις χιλιάδες στάσεις της, το πνεύμα αφού δίνει πρόσβαση στο ασυνείδητο και τελικά την ψυχή με τις ηθικές και αισθητικές της προτάσεις.

Η γιόγκα αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες, τους μοναδικούς σωματότυπους αλλά και ψυχισμούς καθώς σέβεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και τα συναισθήματα μας σε όλες τις φάσεις της ζωής.

Λεωνίδας Μεζίλης / Πιστοποιημένος δάσκαλος Ashtanga γιόγκα, σπούδασε χορό, χορογραφία & Πιλάτες