ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος – Καϊμακτσαλάν

By  | 

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος και οι ομορφιές του Καϊμακτσαλάν

Απολαύστε, το χιονισμένο τοπίο, τις ασπρισμένες βουνοπλαγιές και τα αναμμένα τζάκια. Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας από τους κοντινότερους και καλύτερους προορισμούς  για τους εκδρομείς που αψηφούν το κρύο και ξέρουν να απολαμβάνουν αυτά που προσφέρει η φύση απλόχερα τον χειμώνα.

Ο Παλαιός  Άγιος Αθανάσιος μέχρι το 1928 το όνομά του ήταν  Τσέγανη ή Τσεγάνη ανήκει στον Δήμο Έδεσσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 184 κατοίκους. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Καϊμακτσαλάν. Αναπτύχθηκε τουριστικά και εξοπλίστηκε με πολλές ταβέρνες και καφετέριες και σύγχρονους ξενώνες, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν με ψηλότερη κορυφή που είναι το Καϊμακτσαλάν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα.

Το χωριό:

Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι κάτοικοι αναζητώντας  πιο ομαλές  συνθήκες επιβίωσης,  δημιούργησαν ένα νέο χωριό, τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω. Ο παλαιός Άγιος Αθανάσιος  κρίθηκε ανασφαλές, από γεωλογικής άποψης, μετά από σεισμούς και εγκαταλείφτηκε πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Έτσι δημιουργήθηκαν ξενώνες και αναπτύχθηκε η τουριστική δραστηριότητα, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν.

Σήμερα:

και για πάρα πολύ κόσμο και λάτρεις ειδικά των χειμερινών αποδράσεων, ο παλαιός Άγιος Αθανάσιος  θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, με πληρότητα που φτάνει και το 100%.  Γι’ αυτό και μόνο το λόγο μην το αφήσετε την τελευταία στιγμή! Αναζητήστε προσφορές για τη διαμονή σας στον γραφικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο και κάντε κράτηση έγκαιρα χειμώνα και καλοκαίρι!

Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις:

  • του σκι
  • της πεζοπορίας
  • της ιππασίας

Πληροφορίες για το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν λειτουργεί από Νοέμβριο έως αρχές Μαΐου και διαθέτει πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Απέχει 30 χλμ. από την Έδεσσα , 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και  605 χλμ.  από την Αθήνα, και πρέπει να  ακολουθείτε τις ταμπέλες για Έδεσσα. Στην Έδεσσα υπάρχει σήμανση για το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ ο οικισμός βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

monciel – Travel team